Expertiză legală vastă, cauze clar înțelese, soluții practice
MAXIM de eficacitate.

Discutii cu privire la termenul in care se poate face contestatia la executare

Contestatia la executarea silita propriu zisa se face in termen de 15 zile de la data cand:

  1. Contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care il contesta;
  2. Cel interesat a primit comunicarea ori, dupa caz, instiintarea privind infiintarea popririi.In cazul popririi venturilor periodice, termenul de contestatie incepe cel mai tarziu la data primei retineri din aceste venituri;
  3. Debitorul care contesta executare a primit  incheierea de incuviintare silita sau somatia , ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare , in cazurile in care nu a primit incheierea de incuviintare a executarii si nici somatia sau executarea se face fara somatie;

Contestatia la titlu adica contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii, titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptive a executarii, adica inauntrul termenului de 3 ani calculate de la data nasterii dreptului de a cere executarea silita..

Consideram ca acest tip de contestatie este mijlocul prin care debitorul poate invoca in cadrul executarii silite aparari de fond, inclusiv anularea inlaturarea clauzelor abuzive cuprinse in contractele de credit.

Contractul de credit, nefiind o hotarare judecatoreasca, poate fi cercetat sub aspectul legalitatii clauzelor. Aceasta deoarece, prin intermediul contestatiei la executare pot fi invocate motive de fapt si de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu, daca sunt indeplinite urmatoarele doua conditii:

  1. Titlul executoriu nu este o hotarare judecatoreasca sau arbitrala;
  2. Legea nu prevede in legatura cu acest titlu executoriu o cale speciala de atac (cum ar fi de ex. Opozitia cambiala, Plangerea contraventionala etc).

Actiunea in anularea clauzelor abuzive nu indeplineste cerinta unei cai specific de atac, astfel ca poate constitui obiectul unei contestatii la executare. Pentru a avea eficacitate, deci pentru a conduce in final la anularea partial a titlului executoriu, mijlocul procesual ce trebuie folosit este contestatia la titlu.

Aceleasi argumente pot fi folosite pentru promovarea unei contestatii la titlu, in cazul in care titlul este un act autentic notarial.